Sådan vælger du det rette højtalerkabel

Kan det virkelig passe, at du får langt bedre billeder og renere lyd ved at udskifte de medfølgende kabler til langt dyrere kabler? Mange kabelfirmaer hævder netop dette. Men hvordan kan en stump ledning koste flere tusinde kroner, og giver det overhovedet en bedre underholdningsoplevelse på dit smart-tv eller musikanlæg?

Tilbage i 1970’erne var flere hi-fi-entusiaster og producenter ved at få øjnene op for, at det ikke var fuldstændig ligegyldigt, hvilke kabler man brugte. Andre afviste dette som det rene vås, hvor andre så det som en mulighed for at tjene penge på et nyt marked.

Læs videre og bliv meget klogere på, hvilke højtalerkabler du skal vælge, hvis du gerne vil have den optimale lydoplevelse.

Højtalerkabler til ethvert formål

I dag kan du ikke længere besøge en it-butik uden af blive præsenteret for kabler, der matcher ethvert tænkeligt formål, hvor du vil blive mødt af en sælger, der gladelig forklarer, hvordan et HDMI-kabel til flere tusinde kroner kan transformere din hverdag og underholdningsoplevelser.

Det interessante er dog, hvordan forskellige materialer kan ændre din lydoplevelse, hvor du eksempelvis kan investere i et kabel opbygget med ledere af monokrystallinsk sølv, som er afskærmet med en strømpe bestående af et lag forsølvet monokrystallinsk kobber plus flettede tråde af forgyldt sølv. Dette specialudviklede stik er naturligvis også lasergraveret med et serienummer.

Og nej, det er ikke noget fra en sci-fi-film, men derimod et produkt du rent faktisk kan købe, hvis du har penge nok på lommen.

Mange forhandlere af it-udstyr hævder, at du skal købe et dyrt kabel, hvis du er på udkig efter et HDMI-kabel, hvis du vil være sikker på, at det kan overføre 3D og fremtidens 4K-signaler, også kaldet Ultra HD.

Her kan du altså med fordel undgå de billige kabler og investere lidt flere penge i et dyrt kabel, så det fungerer i mange år fremover.

USB-kabler har fået en fornyet aktualitet, da denne også kan bruges til tabsfri overførsel af musik fra en harddisk til en d/a-konverter i et hi-fi-anlæg. Standarden siger, at kablet højst må være fem meter langt, og selv det kan være for meget til musik med høj opløsning. Løsningen er et kortere og muligvis bedre kabel, hvor CAT7-kabler, som har større båndbredde, er bedre afskærmet og kommer med mere solide stik.

Sådan finder du et godt kabel

Du kan altid kende et godt kabel eller stik på, at det er fremstillet af metal eller svært kunststof og sidder sikkert fast i den matchende bøsning, hvor de billigste løsninger ikke altid holder kontakten. Højtalerstik er ofte et problem, og det var i mange år almindeligt at anvende fire millimeter bananstik, men denne stiktype blev officielt forbudt i EU, da den kan sættes i stikkontakter uden børnesikring.

Vi kan anbefale at tjekke webshoppen Wattoo.dk ud, der finder du et fint udvalg af kabler som fungerer godt til højtalere.

Du kan også tjekke denne lange tråd hos recordere.dk, hvor der nørdes løs med for og imod omkring forskellige løsninger.