Min første lydindspilning – Bærbare lydstudio på computere

Jeg kan huske første gang, jeg var med til at indspille en sang. Det var tilbage i folkeskolen, hvor jeg gik i 7. klasse. Jeg var med i et band som trommeslager, og vi havde spillet sammen i 3 år. Vi var skolens “hotte” navn, og vi spillede til skolefesterne, forårskoncerterne, det årlige julemarked, sommerfesten osv. Men så skete det utrolige! Skolens musiklærer havde købt sig en mac-computer med den første version af Garageband.

Indspillet i garageband

En weekend satte vi mikrofoner op i skolens musiklokale og så gik vi ellers i gang med at indspille sammen vores musiklærer på hans nye mac. Det var en fantastisk oplevelse at indspille og bagefter kunne trykke play og høre sig selv i en (efter datidens standarter) ret god kvalitet. Vi indspillede hurtigt vores første sang og blev derefter enige om at indspille 5 mere. Det endte med, at vi til slut havde indspillet 6 sange, som vores musiklærer bagefter brugte en uges tid på at mixe og masterere lidt på, hvorefter vi gik i gang med at brænde dem ud på cd-skiver og sælge dem på skolen for 50 kr/stk. – Jo jo, det var en god forretning 🙂

Hjemmestudier har opnået høj kvalitet

Nu om dage, når jeg hører den gamle indspilning, er det næsten til at krumme tæer over. De indspilninger vi i dag kan lave der hjemme, lyder 1000 gange bedre end det, vi fik indspillet i folkeskolens musiklokale på min lærers gamle mac-computer. Men det skyldes ikke at vi nu om dage har fået meget bedre mikrofoner, og at vi har fået instrumenter med bedre lyd. Nej, det skyldes faktisk, at kvaliteten af moderne optage og redigeringsprogrammer er skudt i vejret i takt med, at markedet for hjemme-studier er steget. En trend, som i høj grad kan tilskrives Apples Garageband. Om du så stadig sidder på tronen indenfor software til hjemmestudier, kan diskuteres. I de sidste mange år, har de bands, jeg har indspillet med, brugt enten Cubase eller Protools. Det skyldes især de mange plug-ins der kan hentes og installeres. Det gør det muligt at skabe næsten hvilken som helst lyd på sin indspilning.

Stiller store krav til computeren

Men når kvaliteten på den lyd, som programmerne generer, er steget så meget, så er kravene til computerne ligeledes også steget til svimlende højder. Laver man en moderne “lagkage”-indspilning, og vil man have dubbing af instrumenterne og vokalen, kan man let ende op med, at have et sted mellem 14 og 20 lydspor, som alle bliver redigeret ved og lagt effekter og filtre på samtidig. Alt den data skal computeren kunne håndtere i sin hukommelse, hvilket stiller store krav til computerens ram og evne til at multitaske. Det er derfor uhyre vigtigt, at man har en computer af ordentlig kvalitet, når man skal lave indspilninger.

En IBM Thinkpad er et godt bud til en kragtig computer, hvis du vil bruge en bærbar computer fremfor en stationær. En stationær er næsten altid kraftigere, mne IBH laver nogle ritig gode bærbare computere, men desværre er de ret dyre.

Køb brugt computer og spar penge

Heldigvis behøver en god indspilningscomputer ikke at koste en formue. Jeg er for nyligt faldet over et firma, der hedder Refurb. Hos dem kan man købe brugte computere, som de har sat i stand, opgraderet og installeret nyt windows på. Det er også muligt ved køb hos dem, at bede dem om at levere den med mere ram, for en meget lille pris. På den måde kan man få en computer, som bliver top tunet i forhold til musikindspilning, og den koster kun en brøkdel af, hvad man ellers skulle til at punge ud med for at få en tilsvarende maskine. Så det kan varmt anbefales.

Hos Refurb finder du professionelle bærbare computere billigt fra IBM, HP og Dell. Det er billige laptops til meget fornuftig pris!

Den gamle metode virker endnu

Den sidste ting man mangler (hvis man i forvejen har mikrofoner, hvilket jeg regner med man har, hvis man er et seriøst band), er et rum som er lyddæmpet. Da det pyramideformede væg-skum, som de bruger i professionelle studier, koster en halv bondegård og din venstre arm, så er det nok en af de ting, vi må lære at løse, som de gjorde det i gamle dage – frem med æggebakkerne!