Tips til akustikken i boligen – Dæmp efterklangen

Akustik er ikke noget, som der bliver lagt mærke til før den er virkelig dårlig. Når man indretter sit hjem er det en af de ting, som bare skal være i orden selvom det er en af de mere subtile detaljer.

Akustikken er en af de detaljer, som langt de fleste arkitekter og ingeniører laver fejl i, fordi materialevalget ofte er afgørende. Samtidig har arkitekturen haft en tendens, som er gået imod større og større rum, hvilket skaber større flader som lyden bliver kastet tilbage.

Når lyden bliver kastet tilbage, kalder man det for efterklangstid og populært sagt, så ændrer lyden sig fra at være lyd til at være støj, fordi lydbølgerne ikke længere er ordnede, men derimod rodet sammen.

hoejtaler

I hjemmet handler det derfor ofte om at skabe rum med så kort en efterklangstid, som overhovedet muligt, fordi rummene ofte er samtalerum, hvor der kan være flere snakke i gang samtidig. Hvis efterklangstiden er lav, så reducerer det støjelementet og øger taleforståeligheden. Den lange efterklangstid har den modsatte effekt og kan skabe ekko.

Nedenfor er der en række tips til, hvordan man kan hjælpe akustikken på vej i rum, hvor efterklangstiden er lang.

Løse Tæpper

I mange år har en af de største indretningstrends været at få lagt klinker i både entreen, samtalekøkkenet og badeværelset, fordi det både er flot og nemt at vedligeholde i sammenligning med gulvtæpper og trægulve.

Problemet ved klinker er, at de kaster rigtig meget lyd tilbage på grund af deres hårde overflade. Det betyder ikke, at man skal gå tilbage til 1990’erne gulvtæppe trend, men en måde at afhjælpe problemet på er at have et løst tæppe under for eksempel sofabordet, fordi tæpper har en lydabsorberende effekt.

taepper

Fordelen ved at placerer løse tæpper rundt omkring i huset er udover at hjælpe på akustikken er, at de også definerer og afgrænser et rum. I stedet for at sætte vægge op eller rumdelere, så kan et tæppe faktisk afgrænse rummet og hjælpe folk til at vide, hvad denne del af rummets funktion er.

Læse tæpper skal dog bruges med måde og med omtanke. Det er en dum ide at placerer en tæppe under spisebordet på grund af, at der om vi vil være ved det eller ej, ofte bliver spildt mad på gulvet under måltiderne. Samtidig er der også en risiko for, at ens hus kommer til at ligne et patchwork, hvis der bliver lagt for mange læse tæpper i en forskelligartet stil. 

Nye gardiner (Link: boligjournalen) kan også være et godt tip.

Væggene

De fleste putter ting op på væggene for at et rum ikke skal se tomt ud, men det har også en god effekt på akustikken, fordi det bryder væggens flade. Et stort flot billede har dermed både en æstetisk funktion og en funktion i forhold til akustikken. Det er dog bedre at hænge mange små op end et stort.

Udover billeder, så har det længe været moderne at hænge kasser op på væggene i alle afskygninger, fra gamle ølkasser til nyere fortolkninger af bogkassen eller en reolkasse. Kasser er dybere end billeder og bryder lydbølgerne tidligere og alt efter lydens indfaldsvinkel, så skærmer dybden også for flere udfaldsvinkler.

bokse

Et andet trick er installere gardiner rundt om vinduerne. Hvis akustikken er grel, så er stofgardiner igen en bedre valg end persienner, fordi stof er lydabsorberende, men persienner har også en effekt.

Indretningen

Langt de fleste rum har en funktion og bliver møbleret herefter og bare det faktum har en positiv effekt på akustikken, men hvis akustikken stadig er et problem er der nogle tricks, hvor man kan udskifte et møbel med et andet møbel.

En af de bedste trick er at udskifte lænestolene eller sofagruppen med sækkepuder. Engang var sækkepuder, som kun blev anvendt i børn, men i dag kan en sækkestol med den rigtige form og betræk være et frækt alternativ til lænestolene eller sofaen. Sækkestolene gør, at man kommer rigtig langt ned og er ideelt, hvis man har et område, som børnene og barnlige sjæle benytter til at spille PlayStation eller andre konsolspil.

planter

Store gulvplanter er også en rigtig god idé til at skabe en bedre akustik i hjemmene og skaber samtidig et bedre indeklima, fordi de renser luften og tilfører ilt, hvis man vælger en plante for at forbedre akustikken og indeklimaet, så er det tilrådeligt at vælge planter med store blade. Downsiden til planter er, at man selvfølgelig skal holde liv i dem og der er ikke særlig tit store blade på en kaktus.

Et sidste trick er ikke at gemme alting væk i skabe og skuffer, som der traditionelt set har været tradition for. Den moderne boligindretning tillader, at hjemmene er blevet inspireret af mandens garage, hvor alt værktøj hang fremme og var tegnet op på en spånplade, så man altid vidste, hvor tingene hørte til.

cykel

De samme tendenser går igen i boligindretningen, hvor det i byerne i dag er trendy at hænge sin cykel op på væggen (ofte af sikkerhedshensyn), have et tøjstativ i stedet for et skab eller indrette køkkenet således at alle de vigtigste ting ikke skal hentes ud af skabet. Især tøjstativet har en gavnlig effekt på akustikken. Ønsker du at tænke akustikken ind i projekteringen helt fra starten af byggeprocessen, så bør du have fat i nogle dygtige ingeniører. Constructa.dk er et godt bud.

Her var nogle tips til boligindretningen, hvis i har nogle gode tips, så indvi os andre i dem nedenfor.